Lenas Nya Matblogg (Onsdag)

Nu har jag hunnit med att laga mat. Tyvärr inte med samma entusiasm och nytänk som de övriga dagarna men men. låt gå.

Dagens recept är:

Välgräddade Plättar med Lite Smått och Gott
Observera att jag lärde mig receptet utantill och därför inte tjuvkikar i en kokbok just nu!
Och så bara en spontan fråga, Är plättlagg en sådan sak som alla har hemma eller är det i dagens samhälle en ovanlighet? Jag läste i NA för ett tag sen att det var en onödig pryl att ha. Det förstår jag inte alls. Hallå? Hur annars ska man kunna göra plättar?

1 portion
Du behöver:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
2-3 msk margarin
1 blodapelsin
1 banan
sylt
socker

Gör så här:
Blanda först och främst mjöl och salt i en djup bunke och rör om. Tillsätt därefter halva satsen mjölk (alltså 3 dl nu). Rör om intensivt för att inte få några som helst klumpar. Tillsätt sedan resten av mjöken (alltså resterade 3 dl)
Smält ca. en centimenter margarin i micron och häll i smeten. På så sätt slipper du ha så mycket fett i pannan sen! (inte roligt med fet, glansig panna, hö hö) hur som helst. Knäck sedan slutligen de 3 äggen och vispa i dem i smeten. Under tiden hoppas jag att ni varit smarta och sattit på plattan med plättlagget på, så att allting nu är klart för stekning. Kleta en liten liten smörklick i de 7 olika hålrummen och häll därefter i smet. (Mitt husmorstips är att använda en liten leksaks-soppslev för att få rätt mängd smet i pannan).
Själva stekproccesen går fort och du får vara på alerten så de inte bränner vid och blir fula. Det tar ändå en stund att få all smet stekt så det är ingen snabblunch detta inte!
Under tiden som du steker kan du förbereda tillbehören. Jag var inte sugen på de traditionella påläggen sylt och grädde utan tog lite smått och gott som jag hade hemma, vilket var en blodapelsin, banan, socker och sylt. Jag var själv också skeptisk till denna mix men slutresultatet blev mycket bra vill jag lova!
Skär bara frukterna i småbitar och släng upp dem och en klick sylt på en talltik. Häll också ut en liten hög med socker.

När plättarna sedan är klara har du dom och doppar i sylten, sockret eller äter tillsammans med blodapelsinen och bananen. Jag testade alla olika varianter och det var faktiskt gott att blanda både apelsin och banan med sylt! Det enda som inte riktigt föll mig i smaken var mixen av banan och socker, men annars slank allting ner i en salig blandning!

Smaklig Måltid!



En liten frågeställning angående plättstekning bara...

Andra sidan man steker blir alltid mycket sämre. Den första blir helt lagom ljusbrun med en jämn yta medans den andra sedan bara blir fläckvis mörkbrun och likblek. Jag stod länge och funderade på om man kunde steka den andra sidan först, men efter lång betänketid kom jag på att om jag gjorde andra sidan först skulle den ju omedelbart bli första sidan.. Knepigt!

image7

Kommentarer
Postat av: Dajja!

dina matbloggar suger när man bantar! sluta upp!

2008-03-19 @ 22:34:59
URL: http://lennybruce.blogg.se
Postat av: Elin

din idé om att steka "andra sidan" först var nog den bästa jag har hört på länge!! eller... jag fick mig ett gott gapskratt iaf :D

2008-03-20 @ 00:29:43
URL: http://elinhenningsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0